Міжнародний альянс за мир і єдність у Європі

«Людей доброї волі стало більше...»

 4 липня 2022 року в місті Гомбург, в адміністративному центрі Району Саарпфальц (Федеративна Республіка Німеччина), було прийняте рішення про створення «Міжнародного альянсу за мир і єдність у Європі».

Документ підписали представники місцевої влади США, Франції, Польщі та з України.

Польщу представляли старости 7 повітів; Перемишль, Ярослав, Любачів, Бещади, Ланьцут, Краків і Остшешув, а також представники ради району Саарпфальц: Максиміліан Рабер, Севім Кая - Карадаг і Паскаль Конільяро.

З української сторони документ підписали представники Львівської, Самбірської, Дрогобицької, Маріупольської, Калуської, Стрийської та Яворівської районних рад

Головним ініціатором укладання мирного союзу був староста краю Саарпфальц Теофіл Галло, який у своїй інавгураційній промові визначив цілі документа щодо миру та співпраці в Європі.

Перемишльський староста Ян Почек і голова польської делегації Ланьцутський староста Адам Кшиштон виступили як єдині старости з Польщі. Перемишльський староста Ян Почек розчулив своєю промовою чи не всіх учасників: «24 лютого ц.р. Росія вторглася в Україну, чим зруйнувала багато планів, несучи смерть і попіл. Наші українські друзі борються з невимовною мужністю та волею зберегти свободу, а відтак і демократію в Європі. Людське життя має найбільшу цінність. Тоді польський народ виявив надзвичайну солідарність з українським народом, приймаючи біженців та організовуючи гуманітарну допомогу для тих, хто воював і залишився в Україні. Від початку війни сам Перемишль охопило понад 2 мільйони біженців, яким була надана екстрена допомога. Організовуючи власну допомогу в межах нашого повіту, ми також стали посередниками допомоги, яку надають інші польські органи місцевого самоврядування, включно з районом Саарпфальц, якою користувалися не лише Львів, а й Київ, Харків та інші області. Сподіваюся, ця війна скоро закінчиться і більше не забере жодного життя. Але для цього, на мою думку, лідери європейських країн мають бути більш згуртованими та організованими у своїх діях. Давайте робити свою роботу. Ми продовжуємо організовувати допомогу тим, хто її потребує, і розглядаємо сьогоднішню зустріч як можливість укласти та підписати альянс, який, безумовно, буде не лише символічним.

Нехай укладений сьогодні Міжнародний Альянс за мир і співтовариство в Європі стане нашою цеглинкою в міцному мирі та процвітанні європейських країн», - підсумував Ян Почек, староста Перемишля.

Під час візиту до Німеччини учасники також могли дізнатися про функціонування Німецького біосферного парку, який, безперечно, надихнув багатьох людей застосовувати подібні рішення у своїх повітах. Зустріч у партнерському окрузі Німеччини також створила можливість для численних переговорів, обміну думками та досвідом у функціонуванні органів місцевого самоврядування. Результатом цих переговорів стануть спільні проекти, які сприятимуть спільному розвитку наших країн.